Rør ved mig..

Rør ved mig

så jeg føler at jeg lever

Tag min hånd

og hold mig nær ved dig.


I mit indlæg: "Lets talk about sex", blev jeg af en af mine følgere Christel bag instagram profilen @migogme gjort opmærksom på, at hun ville ønske at det ikke altid handlede om Sex. At man kunne røre ved hinanden UDEN det altid skal ende med sex. Men at man også har lyst til "bare" at mærke hinanden. Men at et kram, at putte med hinanden, holde om hinanden, holde i hånd ikke altid skal ende med sex. At man indimellem også trænger til at blive holdt om, mærket og set. Noget hun mangler og savner i i sit parforhold.


Det gav mig virkelig stof til eftertanke, at Christel gjorde mig opmærksom på dette, gav mig en hel masse tanker, så selvom det var svært for Christel at skrive det , at være sårbar og ærlig, så direkte og i et offentlig rum, er jeg meget taknemmelig for det. Hun belyste noget utrolig vigtigt


For det er fuldstændig rigtigt. Berøring er bare utrolig vigtigt. Det er ligeså vigtig som mad og drikke.


Jeg har skrevet lidt sammen med Christel og jeg har fået lov til at belyse emnet. Jeg er hverken uddannet sexolog eller terapeut. Men jeg lever i et parforhold og jeg lever med kroniske smerter. Så det her er et personligt indlæg.


Det der med at livet pludselig tager en drejning og man pludselig har fået et liv med kroniske smerter. At man ikke længere kan det man kunne, man bliver begrænset og kontrollen bliver taget fra en har betydet for mig at jeg på et tidspunkt syns jeg mistede mig selv. Jeg følte mig ikke det samme værd, som jeg gjorde en gang og det har været rigtigt svært for mig at finde lysten til at blive holdt af og holdt om. Det krævede overskud. Hvilket jeg vitterlig ikke havde. Så ubevidst fjernede jeg mig nok lidt væk fra alle. Jeg byggede en mur omkring mig, men har med tiden opdaget at den hjalp mig med at holde folk ude, men den hjalp mig også med at spærre mig selv inde. Og det er ikke rart.


Med tiden længtes jeg efter at leve, at mærke jeg var elsket uanset. At jeg var nu Anja med kronisk hovedpine, men jeg er også så meget andet. Og det gjorde faktisk noget godt for mig at få et kram, at ha en at læne sig op af, at mærke et kys og at nogen aede min arm og sagde, det skal nok gå.


Min kæreste og mine drenge kom aldrig udenfor muren. De er det trygge og en kærlighed jeg ikke har lyst til at undvære. Vi bor også i samme lejlighed, så jeg kunne ligesom ikke bure mig helt væk fra alt :-)

I dette indlæg vil berøring mest omhandle mig samliv med Gert, min kæreste. Han er rigtig god til at nusse mig, det er som om hans hånd automatisk går i gang, når jeg ligger mig ind til ham, og det føltes rart og faktisk også smertelindrende, Det ender ofte med jeg falder i søvn op af ham, mere end det ender i sex. Men det at ligge tæt op af hinanden og mærke hans vejrtrækning og hans hånd der bevæger sig op og ned af min ryg, er trygt og jeg mærker et bånd imellem os, en kærlighed for hinanden, en kærlighed der kan mærkes på kroppen og ind i sjælen. Hvor sex for mig både er anerkendelse men i den grad også lyst og et behov. de to ting kan invitere hinanden men de kan ikke sammenlignes.


Hvis jeg en dag skulle vælge. Og det skal siges at jeg elsker mit sexliv. Men hvis.. Så ville jeg hellere undvære sex end berøring.


Berøring er vigtig for alle mennekser, børn, voksne, handicappede, nationaliteter. Hvor med sex der er der ligesom en vis alder inden man har det behov. Berøring er vigtig fra det sekund vi fødes og indtil vi skal herfra igen.


I min barndom er jeg opvokset med at "straffen" var ignorering. Jeg anede aldrig hvor lang tid og jeg husker jeg ofte tænkte, "gid hun dog ville give mig en på hovedet i stedet for" I mit voksne liv har jeg arbejdet personligt med dette. Og selv den berøring "at få en på hovedet" er nemmere at forstå og håndtere end det er at blive ignoreret.


Huden er faktisk fyldt med receptorer, der fornemmer selv den mindste berøring og huden kan faktisk godt mærke berøring igennem tøjet. Jeg tror faktisk at berøring har en kæmpe betydning for min trivsel. Det er den måde jeg bedst mærker et andet menneske og faktisk også mig selv.


Jeg har på et tidspunkt læst i en bog, skrevet af Pædagog Eirik Tollefsen, der har arbejdet med massage som pædagogisk redskab i 35 år; "Når et menneske rører ved dig, frigives hormoner som dopamin og oxytocin. Begge disse hormoner påvirker vores relation til andre i en positiv retning. Når man berøres, giver berøringen ro til nervesystemet, man bliver roligere, finder nemmere hvile og føler sig godt tilpas" Så min forestilling er at berøring for mig kan være smertelindrende også. Faktisk skriver han også at "det er ikke kun modtageren af kærtegn der udskiller oxytocin, men også giveren" . Se det er jo ren win win. :-)


Efter Christel @migogme gjorde mig opmærksom på dette, har jeg lagt mærke til hvor meget berøring gør ved mig. Lige nu imens jeg skriver dette blogindlæg, kom min kæreste hen, lagde sin hånd på min skulder, gav den et klem og spurgte: "Skal jeg lave en kop kaffe til dig skat?" Det klem han gav min skulder mærkede jeg varmt, det betød for mig, at det var okay at sidde her og skrive i stedet for at sidde ved siden af ham, han kan stadigvæk li mig. Så banalt som et lille klem på min skulder. Jeg tror faktisk berøring for mig er lig med anerkendelse. Jeg tror det er fordi kroppen ikke lyver. Man mærker ægtheden hvor ord kan misforstås eller tolkes forskelligt.


Herhjemme har vi trods alle fordomme, et tv i soveværelset. Men det gør faktisk vi ofte går rigtig tidligt i seng og så kommer vi helt automatisk til at ligge tæt og ofte hud mod hud. En dag jeg fik et migræne anfald, gik jeg tidligt grædende i seng, jeg kunne næsten ikke holde smerten ud og tanken om at ligge alene med smerten gjorde ikke noget godt. Men uden jeg sagde det gik min kæreste med, han kunne jo ligeså godt se tv derinde og han var også brugt efter ferien. Så lå jeg ikke alene med en smerte der ikke var til at holde ud. Jeg lå med en klud på panden, og var dopet af medicin og ked af ikke at slå til, orkede ikke at sige hverken fra eller til og græd faktisk længe, men han lå lige ved siden af mig og aede min overarm og mit hals..og vi talte ikke sammen. Det gjorde at da mit medicin langsomt begyndte at virke kunne jeg slappe helt af. Jeg var på intet tidspunkt i tvivl om at han gjorde det her, fordi han ved det giver mig ro, fordi han havde lyst og ikke fordi han ønskede at det skulle ende med sex. Så berøring, hudkontakt, er virkelig en anerkendende tilgang til hinanden herhjemme og en metode hvorpå vi viser hinanden kærligheden og omsorgen.


Det er det samme vi har med vores børn, helt fra de er nyfødte skabes der den bedste kontakt, hud mod hud. Det er den måde vi lærer hinanden at kende, simpelthen ved at mærke hinanden. Når jeg skal trøste mine børn har jeg ofte bare sat med dem og holdt om dem, aen deres ryg og ladet dem græde. Istedet for at forsøge at få dem til at stoppe. Via berøring har jeg vidst dem: "Jeg er lige her og det er okay du er ked af det"


Den berøring vi oplever når vi aer, krammer, trøster og giver hinanden et klem, giver ubevidst en lyst og vilje til at åbne sig for hinanden, at være sammen og autentiske. Hvem har ikke prøvet at man kan være utrolig stærk og holde mange følelser tilbage, lige indtil en af vores nærmeste tager om en og med berøringen siger: "det skal nok gå" så vælter det hele. Så kommer tårerne og man åbner op og får sat ord på, eller måske bare tillader sig at græde. Eller når ens pårørende er nærmest utrøstelig ked af det, og man i stedet for at prøve at udbedre det ved ,at få ham/hende på andre tanker, men tager om personen og holder om, giver sin pårørende lov til feks at være ked af det. Først der giver man følelserne plads, først der mærker man efter og giver lov. Berøring er utrolig vigtigt.


Berøring kan faktisk tage hånd om alle følelser, hvis den gives rigtig og med øje for at det som sådan har et formål om at få noget tilbage. For selvom jeg ved det er smertelindrende, så er det ikke min nye medicin der skal indtages fast eller ved pligt eller med det formål man at man vil ha noget igen. Det får man faktisk automatisk hvis man giver og tager det uden at nogen skylder noget, feks sex.. Det skal gøres fordi man har lyst. Først der mærkes det ægte.


Da jeg arbejdede som socialpædagog var en af mine borger, både blind, døv og stum. Så vores eneste kontaktform var berøring. Hendes krop var hendes talerør. Når hun en kold vinterdag ikke ville havde sin jakke på, var min eneste måde at fortælle hende det var nødvendigt at køre udenfor med hende. Så hun kunne mærke vejret.Set i bakspejlet foregik alt kommunikation igennem berøring, for hvordan fortæller man at jeg børster lige dine tænder, når man ikke kan vise tandbørsten eller forklarer hvad det er jeg putter i din mund og hvorfor?


Nogle gange kan jeg faktisk havde så mange smerter eller så meget sorg indeni at jeg ikke kan sætte ord på. Jeg skælder ud over alt muligt andet og rydder op. Jeg har opdaget at min ked af det hed, ofte kommer til udtryk ved at jeg bliver vred, inden jeg kan mærke at jeg faktisk er ked. Indtil min kæreste eller en god veninde tager min hånd, holder om mig, eller stryger min arm og på den måde anerkender mine følelser. Så sker den "rigtige" reaktion.


Og det er ikke disse dage min kæreste feks skal regne med at jeg så er klar til sex, fordi han får lov at holde om mig. Og det er heller ikke hans forventning. Men derfor kan man stadig mærke hinanden, elske hinanden og vise kærlighed til hinanden.


Da jeg gik på seminariet læste jeg en bog der hedder: "Hvis du ikke rør mig, så dør jeg" Den er skrevet af Ylva Ellneby. Og jeg tror faktisk på at dette er rigtigt. Vi har alle behov for berøring. Forskelligt og afhængigt af med hvem og også hvordan.


Berøring er kroppens vigtigste kommunikation. Man kan sige så meget til hinanden igennem berøring og skabe den tætteste kontakt mellem to mennesker. Berøring er anerkendende, det er nærvær, det er omsorgsfuldt og så er det faktisk smertelindrende.


Så selvom sex er dejligt og intimt og at sex i mit tilfælde, er noget jeg kun har med min kæreste. Så er berøring mindst ligeså vigtig. Det er en måde hvorpå vi fortæller hinanden at vi er nærværende, vi er tilstede, vi kan li hinanden og vi vil hinanden. Berøring er for mig anerkendelse, omsorg og accept af af hele mig som menneske.

Du er velkommen til at kommentere eller dele mit blogindlæg (husk kildeanvisning)

Foto ?? er mine, spørg hvis du vil låne?

Du kan også følge mig på

Instagram eller Facebook

Synes godt om

Kommentarer

kroniskefarver
kroniskefarver,
Når jeg har nætter, hvor smerterne holder mig vågen, sætter Anders sig og nusser mig. Stærk smertestillende kan ikke få mig til at sove, men den kan hans berøring som ofte.
Når jeg bliver tatoveret og min krop r rved at være presset og min veninde så nusser mig i hårde, er det som om hele kroppen slapper af.
Tak for at sætte ord på vigtigheden af berøring. Nu vil jeg lukke ned og inden jeg lukker mine øjne, vil jeg nusse min mand på armene og lægge mig helt tæt ind til ham.
❤️
nouw.com/kroniskefarver
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229